brugkamp1 | maandag 29-07-2019

Zondag

Zo, wat een dag. Iedereen zat uitgeslapen en wel (sommigen iets minder dan anderen), aan het ontbijt klaar voor de eerste hele dag. Je merkte gelijk dat iedereen losser begon te worden. Veel zaten op andere plekken aan tafel, naast nieuwe mensen, en overal werd lekker gekletst. "Wat zouden we vandaag gaan doen...?".

Elke dag beginnen we met de dagopening. Zo ook vandaag. We zingen een aantal liedjes met elkaar onder leiding van een heuse leidingband. Ook is er tijd voor een moppenronde, wordt het dagthema geïntroduceerd en openen we de dag met gebed. Met het warme weer moeten we natuurlijk voldoende drinken, dus na het zingen mochten de keeltjes alweer gesmeerd worden. Nog even op krachten komen voor het eerste spel: Levend Boonanza. De tieners waren in groepjes echte boerenfamilies die hun eigen bonenvelden moesten zaaien en oogsten. Het was behoorlijk ingewikkeld, maar de slimme tieners hadden snel de kneepjes van het vak door. Vol enthousiasme werd er over het terrein gerend, geschreeuwd, gelachen en soms een beetje valsgespeeld. Na de lunch was de eerste echte corvéeronde, dus de tieners zijn goed aan de bak gezet. Wist uw kind nog niet hoe je een toilet moet maken? Nu wel! 

Zodra alles weer spik en span was, begonnen we aan het tweede spel: Het Zeskamp (in dit geval eigenlijk Driekamp). In de kleine groepjes werd gestreden tegen elkaar, vooral veel gespeeld met elkaar, tijdens drie spellen. Op het ene veld werd lekker gevoetbald, wat nog best een uitdaging was in het zand. Op het andere veld werd er een variant van frisbee gespeeld. Als u hier benieuwd naar bent, vraag het vooral aan uw tiener: iedereen was hier laaiend enthousiast over. En dan als laatste, u had het misschien bij aankomst al zien liggen, was het tijd voor 'De Stormbaan!'. De leiding stond langs de kant met een enorme watersproeier (zich erg te vermaken), terwijl de tieners streden tegen elkaar om het snelst over die baan heen te glijden. Wat een feest! Dankzij de hitte was dit spel extra geslaagd, aangezien iedereen toe was aan verkoeling.

Na even vlug te hebben gedoucht, was het tijd voor het eerste kleine groepjesmoment. Hier wordt in wat persoonlijkere setting gepraat over het onderwerp van de dag. We lezen een stukje uit de bijbel, kijken een filmpje en praten hierover na. Het was bijzonder om te zien hoe open en eerlijk veel tieners al waren, er werden mooie gesprekken gevoerd. In de loop van de week zullen we alle kleine groepjes aan u voorstellen, net zoals vorig jaar.

Tijd voor eten! De keuken had zich goed uitgesloofd en veel schietgebedjes werden verhoord: Willems fenomenale macaroni. Dit was vorig jaar zo'n groot succes, dat sommige tieners hier oprecht naar uitkeken. Bij binnenkomst steeg er een luid gejuich op bij het zien van de bakjes met geraspte kaas en komkommer op tafel. Sommigen kwamen wel 5x langs de opscheptafel. 

Met goedgevulde buikjes hebben we de avond ingeleid met opnieuw een spel: Levend Bingo. Elk groepje kreeg een bingokaart, waarbij elk getal stond voor een voorwerp. Als het gedraaide getal op jouw kaart stond, moest je zo snel mogelijk dat voorwerp zien te vinden, zoals een schoenveter of een potje nagellak. 

We sloten de dag af met de dagsluiting, die elke dag terugkomt. Hierin zingen we weer een aantal liedjes, luisteren we naar een Heilige Herrie (een radionummer waar je ook een christelijke boodschap in kan zien) en kijken we naar een vlog van de leiding, die vertelt wat Jezus voor hem/haar betekent. Aansluitend maakte men zich klaar om naar bed te gaan.

Echter, nadat iedereen stil was op de slaapkamer en de meesten al sliepen, werden ze bruut weer gewekt. Het was tijd voor het eerste echte nachtspel!!! De leiding had een fantastische escaperoom bedacht, waarin de jongens tegen de meiden streden om als eerste de schat te kunnen openen. Hierbij werd concentratievermogen en samenwerking van de tieners gevraagd. Nadat je uit je eigen kamer was ontsnapt door het oplossen van een raadsel, moest je met aanwijzingen in de grote zaal met de hele groep meiden/jongens ook nog een aantal codes kraken. Eenmaal buiten in het donkere bos werd het pas echt spannend. Helaas hebben op het laatste moment de jongens de meiden toch verslagen (wij zijn natuurlijk de vrouwenleiding).

Na het vullen van onze buiken met een heerlijk broodje kroket is iedereen doodmoe weer zijn bed in gedoken. Eindelijk slapen...