Verklaring Omtrent Gedrag FAQ

We kunnen het ons voorstellen dat je rondom de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) praktische  vragen hebt. Daarom hebben we hieronder wat uitgebreidere informatie op een rijtje gezet. Toch nog vragen? Mail ons dan even contact met ons op via info@onvergetelijkezomerkampen.nl

Meer informatie over de Verklaring Omtrent het Gedrag vindt je op de website van de Rijksoverheid Informatie over de afwegingen waarom je wel of geen VOG krijgt vindt je op de site van het Juridisch Loket Heb je vragen voor ons? Mail ons dan even contact met ons op via info@onvergetelijkezomerkampen.nl

Waarom een VOG?

Een VOG is een van de middelen om samen met elkaar te bouwen aan zomerkampen waar kinderen en jongeren in een veilige omgeving kunnen genieten van een onvergetelijke week.

Wat is een VOG?

Als je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvraagt wordt er door de dienst Justis (de overheidsinstantie die je aanvraag beoordeelt) een gekeken naar veroordelingen en lopende onderzoeken op het gebied van onder andere (seksueel) misbruik. De dienst Justis wordt beoordeeld of je de verklaring wel of niet krijgt.

Is een VOG een garantie van goed gedrag?

Nee, zo is het natuurlijk niet. Naast de VOG's maken we dit onderwerp bespreekbaar tijdens de voorbereiding en op de trainingsdag. We gebruiken daarbij materialen van onder andere Movisie om te bouwen aan een veilige omgeving op kamp voor deelnemers en leiders. Verder bellen we referenties na en hebben we een aantal richtlijnen in de kampregels voor leiding.

Hoe vraag ik een VOG aan?

 1. Wij zorgen dat jij van de overheid per email een link naar het elektronische aanvraagformulier ontvangt
 2. Je logt in met je DigiD en vult je geboortedatum ter controle in (let op: geen 8-9-74 maar 08-09-1974)
 3. Je controleert onze en je eigen gegevens en verstuurt het aanvraagformulier en bevestigt dat aan ons.
 4. Als je de VOG ontvangt geef je er wat gegevens over door via een formulier en het orgineel geef je aan je hoofdleiding.

Ik heb nog een VOG van een andere organisatie

Een VOG is alleen geldig voor de organisatie en de werkzaamheden waarvoor deze is aangevraagd. Misschien heb je onlangs nog een VOG aangevraagd bij je werkgever of een andere organisatie. Toch is het dan nodig om voor Stichting Onvergetelijke Zomerkampen een aparte VOG aan te vragen.

Naar welk adres moet ik mijn VOG opsturen?

Als je de VOG ontvangt geef je ons eerst het 'kenmerk' door via het formulierlinkje in je email. Je stuurt je VOG niet naar ons op, maar geeft hem bij een vergadering aan je hoofdleider. Deze verzamelt ze en geeft ze over aan het secretariaat.

Wat heb ik nodig voor de aanvraag?

Je DigiD inlognaam en wachtwoord en de email met de link naar het aanvraagformulier.

Ik heb geen DigiD. Wat moet ik doen?

Je kunt een DigiD gebruikersnaam en wachtwoord aanvragen via http://www.digid.nl/aanvragen. Je ontvangt vervolgens binnen 5 dagen een activeringscode om je DigiD account te activeren. Laat ons wel even weten dat je aanvraag wat vertraging oploopt.

Hoe zit het met de kosten?

De kosten bedragen normaal gesproken 24,55 euro. Doordat wij samenwerken met het Steunpunt Kindervakanties en als stichting een actief beleid voeren om seksueel misbruik te voorkomen, worden de kosten door de overheid vergoed en hoef je niet te betalen.

Hoe lang is een VOG geldig?

Als je nog een VOG hebt liggen voor iets anders dan is deze niet geldig voor Stichting Onvergetelijke Zomerkampen. Verder staat de houdbaarheid van een VOG niet vast; wij vragen van iedereen één keer per drie jaar een nieuwe VOG.

Wat gebeurt er na mijn aanvraag?

Na je aanvraag zul je in de praktijk binnen twee weken op je postadres de gewaarmerkte VOG ontvangen. Wij hebben de orginele verklaring nodig. Geef de VOG niet aan je hoofdleider maar stuur deze op per post naar: Lisdode 64, 2408 LW, Alphen aan den Rijn.

Afhandeling van de VOG aanvraag
De dienst Justis beslist namens de Minister van Justitie of de VOG wordt afgegeven. Justis raadpleegt het Justitieel Documentatiesysteem voor het onderzoek naar de VOG. In dit register staan gegevens over de afwikkeling van strafbare feiten, van veroordelingen tot niet vervolgde zaken en transacties. Daarnaast kan de dienst Justis politieregistergegevens in het onderzoek betrekken en inlichtingen inwinnen bij het Openbaar Ministerie en de Reclassering. De gegevens worden in samenhang gewogen en beoordeeld. Blijkt uit het onderzoek dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd? Dan wordt de VOG afgegeven. Zijn er wel strafbare feiten gepleegd, dan beoordeelt het Justis of deze strafbare gedraging uit het verleden een belemmering vormt voor het doel waarvoor de VOG is aangevraagd. 

Wat nou als ik geen VOG krijg?

Als je geen VOG krijgt, zal de overheid je eerst persoonlijk informeren en je de redenen daarvoor geven. Vervolgens krijg je een afwijzing opgestuurd. Het spreekt voor zich dat dit dan consequenties heeft voor jouw deelname aan de zomerkampen. Mocht je hier vooraf al over in gesprek met iemand van het bestuur dan is dat natuurlijk mogelijk. Mocht er geen VOG afgegeven worden, dan wordt je door de dienst Justis daarover geïnformeerd. Is je VOG geweigerd dan kun je wel bezwaar indienen bij het ministerie. 

Hoe zit het met mijn privacy?

De VOG of het voornemen tot afwijzing wordt naar jouw eigen postadres opgestuurd. Wij ontvangen als Stichting géén informatie rechtstreeks van de overheid. Mocht je VOG geweigerd worden, dan zien we natuurlijk wel reden voor een goed gesprek waarin we zorgvuldig met de situatie om willen gaan.

Moeten hoofdleiding en bestuur ook een VOG aanvragen?

Ja, de hoofdleiding van elk kamp en het bestuur vragen ook een VOG aan. Het verschil is dat hoofdleiding en bestuur dit elk jaar opnieuw moeten doen en een uitgebreidere screening krijgen.

Scherpere regels voor VOG bij werken met minderjarigen

De Minister van justitie heeft in januari 2007 de regels aangescherpt voor de afgifte van een VOG voor mensen die met minderjarigen willen werken. Onderstaande personen komen niet in aanmerking voor een VOG: 

 • Personen die in de 20 jaar voorafgaande aan de aanvraag zijn veroordeeld tot een (on)voorwaardelijke gevangenisstraf of taakstraf vanwege zedendelicten.
 • Personen die 2 of meer keer in hun leven zijn veroordeeld (on) voorwaardelijke gevangenisstraf of taakstraf vanwege zedendelicten.
 • Personen die in de 10 jaar voorafgaand aan de aanvraag één maal in de justitiële documentatie (strafblad) voorkomen vanwege zedendelicten maar hiervoor geen gevangenisstraf of taakstraf hebben gekregen. 

Op welke onderwerpen wordt er gescreend?

Voor groepsleiding en keukenteam gebruiken we het speciale screeningsprofiel (pdf) dat door de overheid is samengesteld voor 'vakantiegezinnen en adoptie'. Dit heeft te maken met de 24/7 zorg die we hebben over minderjarige deelnemers. Voor hoofdleiding en bestuur worden enkele extra aspecten gescreend.

Groepsleiding, spelprogramma en keukenteam:

    Het screeningsprofiel vergelijkbaar met het profiel 'vakantiegezinnen en adoptie'

 • 38 Bezit van gevaarlijke goederen
 • 84 Belast zijn met de zorg voor minderjarigen

Hoofdleiding van elk kamp: samengesteld profiel waarin gescreend wordt op:

 • 12 Omgaan met vertrouwelijke informatie
 • 22 Hebben van budgetbevoegdheid
 • 38 Bezit van gevaarlijke goederen
 • 71 Aansturen van een organisatie
 • 84 Zorg voor minderjarige personen

Voor bestuursleden van de stichting komen daarbij nog:

 • 11 Bevoegdheid over informatiesystemen,
 • 21 Beschikking over contante of digitaal geld
 • 53 Onderhandelen/meebeslissen over offertes/contracten.

Reacties van kampleiders

Voor mij is kamp geslaagd als we met een team een kampweek neer kunnen zetten waar de kinderen van genieten, waar ze zichzelf mogen zijn, een leuke tijd met elkaar hebben en Gods onvoorwaardelijke liefde mogen leren kennen. Dat is super tof!

Judith MentinkKampleiding

Door kamp kreeg ik jaarlijks een "boost" van het geloof waardoor ik er weer tegenaan kon. Ik hoop dat ik de deelnemers de tijd kan geven die voor mij onvergetelijk was. Om aan het einde van de week te zien dat ze eigenlijk niet naar huis willen ;-)

Vera van den BoschKampleiding

Je kunt op kamp een week lang iets opbouwen met de kinderen en ze zo iets mee te geven van het koninkrijk van God

Nadieh van den BergKampleiding

De gezelligheid en toffe tijd die je met elkaar hebt en dus ook de serieuze en mooie momenten waarin je mag delen van je leven en geloofservaringen. In een heel korte periode bouw je zo'n bijzondere band met mensen op en dat vind ik heel mooi aan dit kamp!

Lonneke VisserKampleiding

Het is geweldig om een week lang intens met elkaar op te trekken en dingen te beleven. Open kunnen zijn, jezelf kunnen zijn en met z'n allen focussen op God. Zien hoe God bezig is met de tieners. Op het kamp zelf, maar Hij laat ze ook niet los daarna.

Nadine GenuïtKampleiding

Kamp is (nog steeds) de leukste week van het jaar! Wat kamp ieder jaar weer onvergetelijk maakt, blijkt de gouden combinatie van vrienden, plezier en God.

Matthijs HekstraKampleiding

Het mooiste van kamp vind ik als de deelnemers zichzelf kunnen zijn tijdens deze week en voelen dat ze geliefd zijn.

Erica BoonKampleiding

Een week lang onwijs kunnen genieten van elkaar en van God. Deelnemers en leiding die elkaar goed leren kennen door spellen, gesprekken en verhalen. Ruimte om tussen alle drukte en humor tijd te nemen om een God te zoeken die zich laat vinden.

Maikel StaalKampleiding

Als leiding hebben we het regelmatig over onze eigen kampverhalen van vroeger. En dat maken wij nu ook mogelijk voor de nieuwe generatie. Dat is echt heel mooi om te beseffen!

Paul van der PijlKampleiding

Het ontroert dat kamp de tieners zo veel goed doet. Meedraaien in het keukenteam brengt mij veel plezier, uitdaging, zingeving en betrokkenheid bij de jongeren. En dat de kids en leiding, naast het eten, iets van Zijn Aanwezigheid in hun eigen leven zullen proeven.

Jenneke HavenaarKampleiding

Een kamp is voor mij onvergetelijk als kinderen een fijne tijd hebben gehad. En niet dat zij het meteen overnemen, maar dat zij de liefde van God door mij en mijn mede-kampleiders heen hebben mogen voelen.

Anita ZwartKampleiding

Als kampleiding kun je tieners een week geven waarbij ze mogen zijn zoals ze zijn. Ze hoeven niet te voldoen aan eisen die ze normaal wel kunnen voelen, ze mogen ontspannen en veel leren over belangrijke thema's als vriendschap, zelfbeeld en Jezus.

Lynn HoutgraafKampleiding