2012:08:04 15:24:56

Verklaring Omtrent Gedrag FAQ

We kunnen het ons voorstellen dat je rondom de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) praktische  vragen hebt. Daarom hebben we hieronder wat uitgebreidere informatie op een rijtje gezet. Toch nog vragen? Mail ons dan even contact met ons op via info@onvergetelijkezomerkampen.nl

Meer informatie over de Verklaring Omtrent het Gedrag vindt je op de website van de Rijksoverheid Informatie over de afwegingen waarom je wel of geen VOG krijgt vindt je op de site van het Juridisch Loket Heb je vragen voor ons? Mail ons dan even contact met ons op via info@onvergetelijkezomerkampen.nl

Waarom een VOG?

Een VOG is een van de middelen om samen met elkaar te bouwen aan zomerkampen waar kinderen en jongeren in een veilige omgeving kunnen genieten van een onvergetelijke week.

Wat is een VOG?

Als je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvraagt wordt er door de dienst Justis (de overheidsinstantie die je aanvraag beoordeelt) een gekeken naar veroordelingen en lopende onderzoeken op het gebied van onder andere (seksueel) misbruik. De dienst Justis wordt beoordeeld of je de verklaring wel of niet krijgt.

Is een VOG een garantie van goed gedrag?

Nee, zo is het natuurlijk niet. Naast de VOG's maken we dit onderwerp bespreekbaar tijdens de voorbereiding en op de trainingsdag. We gebruiken daarbij materialen van onder andere Movisie om te bouwen aan een veilige omgeving op kamp voor deelnemers en leiders. Verder bellen we referenties na en hebben we een aantal richtlijnen in de kampregels voor leiding.

Hoe vraag ik een VOG aan?

 1. Wij zorgen dat jij van de overheid per email een link naar het elektronische aanvraagformulier ontvangt
 2. Je logt in met je DigiD en vult je geboortedatum ter controle in (let op: geen 8-9-74 maar 08-09-1974)
 3. Je controleert onze en je eigen gegevens en verstuurt het aanvraagformulier en bevestigt dat aan ons.
 4. Als je de VOG ontvangt geef je er wat gegevens over door via een formulier en het orgineel geef je aan je hoofdleiding.

Ik heb nog een VOG van een andere organisatie

Een VOG is alleen geldig voor de organisatie en de werkzaamheden waarvoor deze is aangevraagd. Misschien heb je onlangs nog een VOG aangevraagd bij je werkgever of een andere organisatie. Toch is het dan nodig om voor Stichting Onvergetelijke Zomerkampen een aparte VOG aan te vragen.

Naar welk adres moet ik mijn VOG opsturen?

Als je de VOG ontvangt geef je ons eerst het 'kenmerk' door via het formulierlinkje in je email. Je stuurt je VOG niet naar ons op, maar geeft hem bij een vergadering aan je hoofdleider. Deze verzamelt ze en geeft ze over aan het secretariaat.

Wat heb ik nodig voor de aanvraag?

Je DigiD inlognaam en wachtwoord en de email met de link naar het aanvraagformulier.

Ik heb geen DigiD. Wat moet ik doen?

Je kunt een DigiD gebruikersnaam en wachtwoord aanvragen via http://www.digid.nl/aanvragen. Je ontvangt vervolgens binnen 5 dagen een activeringscode om je DigiD account te activeren. Laat ons wel even weten dat je aanvraag wat vertraging oploopt.

Hoe zit het met de kosten?

De kosten bedragen normaal gesproken 24,55 euro. Doordat wij samenwerken met het Steunpunt Kindervakanties en als stichting een actief beleid voeren om seksueel misbruik te voorkomen, worden de kosten door de overheid vergoed en hoef je niet te betalen.

Hoe lang is een VOG geldig?

Als je nog een VOG hebt liggen voor iets anders dan is deze niet geldig voor Stichting Onvergetelijke Zomerkampen. Verder staat de houdbaarheid van een VOG niet vast; wij vragen van iedereen één keer per drie jaar een nieuwe VOG.

Wat gebeurt er na mijn aanvraag?

Na je aanvraag zul je in de praktijk binnen twee weken op je postadres de gewaarmerkte VOG ontvangen. Wij hebben de orginele verklaring nodig. Geef de VOG niet aan je hoofdleider maar stuur deze op per post naar: Lisdode 64, 2408 LW, Alphen aan den Rijn.

Afhandeling van de VOG aanvraag
De dienst Justis beslist namens de Minister van Justitie of de VOG wordt afgegeven. Justis raadpleegt het Justitieel Documentatiesysteem voor het onderzoek naar de VOG. In dit register staan gegevens over de afwikkeling van strafbare feiten, van veroordelingen tot niet vervolgde zaken en transacties. Daarnaast kan de dienst Justis politieregistergegevens in het onderzoek betrekken en inlichtingen inwinnen bij het Openbaar Ministerie en de Reclassering. De gegevens worden in samenhang gewogen en beoordeeld. Blijkt uit het onderzoek dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd? Dan wordt de VOG afgegeven. Zijn er wel strafbare feiten gepleegd, dan beoordeelt het Justis of deze strafbare gedraging uit het verleden een belemmering vormt voor het doel waarvoor de VOG is aangevraagd. 

Wat nou als ik geen VOG krijg?

Als je geen VOG krijgt, zal de overheid je eerst persoonlijk informeren en je de redenen daarvoor geven. Vervolgens krijg je een afwijzing opgestuurd. Het spreekt voor zich dat dit dan consequenties heeft voor jouw deelname aan de zomerkampen. Mocht je hier vooraf al over in gesprek met iemand van het bestuur dan is dat natuurlijk mogelijk. Mocht er geen VOG afgegeven worden, dan wordt je door de dienst Justis daarover geïnformeerd. Is je VOG geweigerd dan kun je wel bezwaar indienen bij het ministerie. 

Hoe zit het met mijn privacy?

De VOG of het voornemen tot afwijzing wordt naar jouw eigen postadres opgestuurd. Wij ontvangen als Stichting géén informatie rechtstreeks van de overheid. Mocht je VOG geweigerd worden, dan zien we natuurlijk wel reden voor een goed gesprek waarin we zorgvuldig met de situatie om willen gaan.

Moeten hoofdleiding en bestuur ook een VOG aanvragen?

Ja, de hoofdleiding van elk kamp en het bestuur vragen ook een VOG aan. Het verschil is dat hoofdleiding en bestuur dit elk jaar opnieuw moeten doen en een uitgebreidere screening krijgen.

Scherpere regels voor VOG bij werken met minderjarigen

De Minister van justitie heeft in januari 2007 de regels aangescherpt voor de afgifte van een VOG voor mensen die met minderjarigen willen werken. Onderstaande personen komen niet in aanmerking voor een VOG: 

 • Personen die in de 20 jaar voorafgaande aan de aanvraag zijn veroordeeld tot een (on)voorwaardelijke gevangenisstraf of taakstraf vanwege zedendelicten.
 • Personen die 2 of meer keer in hun leven zijn veroordeeld (on) voorwaardelijke gevangenisstraf of taakstraf vanwege zedendelicten.
 • Personen die in de 10 jaar voorafgaand aan de aanvraag één maal in de justitiële documentatie (strafblad) voorkomen vanwege zedendelicten maar hiervoor geen gevangenisstraf of taakstraf hebben gekregen. 

Op welke onderwerpen wordt er gescreend?

Voor groepsleiding en keukenteam gebruiken we het speciale screeningsprofiel (pdf) dat door de overheid is samengesteld voor 'vakantiegezinnen en adoptie'. Dit heeft te maken met de 24/7 zorg die we hebben over minderjarige deelnemers. Voor hoofdleiding en bestuur worden enkele extra aspecten gescreend.

Groepsleiding, spelprogramma en keukenteam:

    Het screeningsprofiel vergelijkbaar met het profiel 'vakantiegezinnen en adoptie'

 • 38 Bezit van gevaarlijke goederen
 • 84 Belast zijn met de zorg voor minderjarigen

Hoofdleiding van elk kamp: samengesteld profiel waarin gescreend wordt op:

 • 12 Omgaan met vertrouwelijke informatie
 • 22 Hebben van budgetbevoegdheid
 • 38 Bezit van gevaarlijke goederen
 • 71 Aansturen van een organisatie
 • 84 Zorg voor minderjarige personen

Voor bestuursleden van de stichting komen daarbij nog:

 • 11 Bevoegdheid over informatiesystemen,
 • 21 Beschikking over contante of digitaal geld
 • 53 Onderhandelen/meebeslissen over offertes/contracten.

Reacties van kampleiders

De combinatie van leuke spellen, sport, vrije tijd, lachen, huilen in een vertrouwde omgeving. De band die je opbouwt met je mede-kampers! Samen over en van Jezus leren en delen en Hem aanbidden! Een bijzondere week om niet meer te vergeten!

Benthe JongenburgerKampleiding

Als kampleiding kun je tieners een week geven waarbij ze mogen zijn zoals ze zijn. Ze hoeven niet te voldoen aan eisen die ze normaal wel kunnen voelen, ze mogen ontspannen en veel leren over belangrijke thema's als vriendschap, zelfbeeld en Jezus.

Lynn HoutgraafKampleiding

De geestelijke toerusting en veiligheid die je de tieners voor in ieder geval een week, maar hopelijk hun hele leven kan meegeven. Het is waardevol is om te zien hoe iedereen alles geeft en er 100% voor gaat en zodat God veel ruimte heeft om te werken door ons heen.

Marijne Riepma-RenkemaKampleiding

Dit kamp is voor mij onvergetelijk, omdat het veel fun combineert met geloof en diepgang.

Michel KoekkoekKampleiding

Ik wil de kinderen een super mooie tijd bieden en hen inspireren voor een leven met Jezus.

Ewoud de MooijKampleiding

Het meest waardevol vind ik dat je in een week zo gehecht kan raken met leiding onder elkaar maar ook dat je merkt dat de kinderen zich bij jou vertrouwd voelen. Ik vond het ook mooi om te merken dat je eigenlijk een week lang alleen maar aan het geven bent, maar daardoor ook zoveel terugkrijgt.

Jasmijn Haverkamp-KuischKampleiding

De sfeer is er geweldig. De kinderen kunnen zichzelf zijn, lekker genieten en tegelijk heel veel van God, Jezus en de Heilige Geest leren. Om te zien wat er bij de kinderen gebeurt; daar dank ik God voor (en geniet er zelf van).

Petra RenkemaKampleiding

Een week lang met elkaar optrekken en echt één groep worden, de combinatie van inhoudelijke gesprekken en enorm veel lol beleven. Er zijn altijd inspirerende mensen, muziek, en bijzondere momenten. Het is écht onvergetelijk!

Thica HoffKampleiding

Kamp is (nog steeds) de leukste week van het jaar! Wat kamp ieder jaar weer onvergetelijk maakt, blijkt de gouden combinatie van vrienden, plezier en God.

Matthijs HekstraKampleiding

Voor mij wordt kamp onvergetelijk door alle energie en liefde die het team in de kampweek stopt, door de kids met al hun ondeugden en humor en door God, die ons steeds het besef geeft hoe waardevol, mooi , stoer en kwetsbaar we (mogen) zijn!

Sarah Sendra de JongsteKampleiding

Je bent weg met een gezellige groep en vergeet even je dagelijkse sleur. De glimlach op het gezicht van de kinderen verwarmd je hart en ook als je ziet hoe ze omgaan met het geloof

Roos PolsKampleiding

Ik vind het waardevol dat er zo veel leiding is die bereid zijn om er een week tussenuit te gaat naar zo'n mooie omgeving om kinderen in verbinding te brengen met God. Ik heb zelf een goede samenwerking en veel plezier gehad in de keuken

Maaike BoersenKampleiding

Kampen 2024

week 30
20 juli 2024 26 juli 2024
week 31
27 juli 2024 2 augustus 2024