De kampen en Corona | Stichting Onvergetelijke Zomerkampen

De kampen en Corona

Stichting Onvergetelijke Zomerkampen volgt de ontwikkelingen rond het coronavirus op de voet. Op deze pagina informeren we u over hoe we hier als organisatie mee omgaan en wat dat voor u betekent.

Update: 21 mei 2020

Vanwege de situatie rondom Covid-19 (het coronavirus) heeft de overheid besloten tot een aantal restricties en maatregelen. Stichting Onvergetelijke Zomerkampen houdt zich aan de richtlijnen die worden uitgegeven door de overheid en het RIVM en heeft nauw contact binnen het overleg van christelijke kamporganisaties via de CCI en brancheorganisatie Steunpunt Kindervakanties.

Actueel

Na de opening van de basisscholen, buitensportactiviteiten en jeugdverenigingen wordt steeds meer mogelijk van wat we meestal op kamp met elkaar organiseren. Op dit moment werken we met andere kamporganisaties verenigd in het Steunpunt Kindervakanties een specifiek protocol uit voor de zomerkampen. Er is een brief gestuurd vanuit de zomerkampensector naar minister Hugo de Jonge en vanuit de Christenunie is er een kamervraag gesteld. Naar aanleiding hiervan is er goed overleg en aandacht voor onze vraag om tijdige duidelijlheid.

Het uitwerken van het Protocol Zomerkamp we binnen het Steunpunt Kindervakanties in samenwerking met het Ministerie van VWS en in overleg met Hiswa-Recron en het Nederlands Jeugdinstituut (NJI). Deze samenwerking is contructief en positief en we hebben goede hoop dat de kampen kunnen doorgaan. Wij verwachten op 9 juni duidelijkheid te kunnen bieden over de kampen van deze zomer.

Uitkijken naar kamp

Veel kinderen kijken elk jaar weer enorm uit naar de zomerkampen. Al meer dan 40 jaar vertrouwen ouders hun kinderen aan onze zorg toe voor een onvergetelijke kampweek waar kinderen en jongeren kunnen genieten en op een ontspannen manier het evangelie mogen ontdekken. De situatie rondom corona brengt nu wellicht veel onzekerheid voor u en uw kinderen met zich mee. Daarom is het goed om te weten hoe wij ons voorbereiden op de komende zomer.

We houden rekening met de volgende mogelijkheden:

  • De kampen gaan door
  • De kampen gaan in een aangepaste vorm door
  • De kampen gaan niet door

1: De kampen gaan door

Als organisatie gaan we op volle kracht door met het voorbereiden van de verschillende kampen. We hopen komende zomer kinderen en jongeren juist de onvergetelijke vakantieweek te kunnen aanbieden waar ze zich zo op verheugen. Daarom zijn alle teams van kampleiders (via online meetings) volop bezig met de voorbereidingen van de programma’s.

Uit de eerste onderzoeksresultaten van het RIVM blijken dat kinderen onder de 12 jaar niet tot de risicogroep behoren. Hierdoor is er ruimte voor het opengaan van de scholen en teamsporten voor deze kinderen zonder rekening te houden met 1,5 meter afstand. Tegelijkertijd lijkt die ruimte voor tieners en jongeren van 13 t/m 18 nog niet snel te ontstaan. Ook hier is aandacht voor gevraagd.

2: De kampen gaan in aangepaste vorm door

De afgelopen periode zijn de basisscholen weer geopend, zijn buitensportactiviteiten weer opgestart en ook jeugdbijeenkomsten bij bijvoorbeeld kerken en scouting zijn weer begonnen. We zijn druk bezig om met andere kamporganisaties vanuit de branche via het Steunpunt Kindervakanties protocollen op te stellen in samenwerking met andere organisaties vanuit de branche. Daarbij zullen dan dezelfde richtlijnen gelden die nu al op scholen plaatsvinden met aanvullendemaatregelen specifiek voor de kampsituatie.

Over deze protocollen is nauw contact met het ministerie van Volksgezondheid (VWS), Hiswa-Recron en het Nederlands Jeugdinstituut (NJI). Veiligheid staat hierbij voorop en we hopen binnenkort deze protocollen af te ronden.

3: De kampen gaan niet door

Wij volgen het advies van de overheid en het RIVM en streven ernaar rond 1 juni duidelijkheid te kunnen geven over het al dan niet doorgaan van de zomerkampen en in welke vorm dat zal zijn.

Mocht het kamp niet doorgaan dan nemen we contact met u op om tot een passende oplossing te komen. In de reis- en evenementenwereld zijn vouchers op dit moment toegestaan en gangbaar als noodmaatregel, maar als de ruimte er is willen we zoveel mogelijk onze bestaande algemene voorwaarden volgen.

Wat kunt u doen?

U begrijpt dat de situatie rondom het coronavirus een behoorlijke impact heeft op de voorbereiding van de zomerkampen. Al jarenlang wordt het kampwerk ondersteund door gebed, giften en praktische hulp vanuit onze achterban. Daarvoor danken we u. Heel specifiek willen we u oproepen om voor de kinderen en jongeren, ouders en kampleiders te bidden en ook ons als organisatie in deze bijzondere tijd. We kunnen uw steun goed gebruiken!

#Samensterk

Onze gedachten gaan in deze periode uit naar alle zieken en betrokken families, zorgverleners en deskundigen, maar ook gezinnen die nu een moeilijke tijd doormaken en ondernemers die in financiële problemen komen. Die bidden we alle wijsheid en kracht toe. Verder zien we ook lichtpuntjes van (vaak jonge) vrijwilligers die laten zien dat we in Nederland ook op hele creatieve manieren kunnen omzien naar elkaar. #samensterk

Laatste berichten

Aanmeldingen geopend, uitkijken naar een mooi jaar

We wensen je het beste toe voor 2021. Een jaar waar veel mensen naar hebben verlangd.

We kijken weer uit naar mooie ontmoetingen, gekke spellen, inspirerende kampleiders, heerlijk weer, prachtige natuur, bijzondere ontdekkingen, uitdagende avonturen en spannende kampvuurverhalen.

Maar ook naar weer ervaren dat Gods liefde ook voor jou beschikbaar is, dat je waardevol bent in Zijn ogen en bruikbaar in Zijn plan!

Dankbaar voor onvergetelijke kampweken!

 
454 kinderen en jongeren (waaronder 186 in de leeftijd van 13-18 jaar) hebben dit jaar een onvergetelijk zomerkamp mogen beleven! Afgelopen twee weken hebben alle 8 kampen in Nederland van Stichting Onvergetelijke Zomerkampen kunnen plaatsvinden. Binnen de kampbubbel konden de programma's zo goed als ongewijzigd doorgang vinden.

donderdag kinderkamp 2

Het begint vandaag al met een bijzonder ontbijt. De bekende gesmeerde dubbele boterhammen hebben vandaag een verschillende kleur boven  en onderkant. Iemand zegt: wat is dit voor één april grap. Sommigen kijken bedenken en pakken dan toch maar wel. Ze zijn lekker hoor.
Vandaag denken we na over de laatste twee geboden. Niet liegen & niet jaloers zijn. 
Na de lunch hebben we vrije tijd. We kopen de snoepwinkel helemaal leeg. Ondertussen wordt het zeskamp klaargezet. Het is lekker weer, dus veel spellen zijn met water. Uiteraard is er ook een heuse zeepbaan

Pagina's

Bedankt voor uw steun als vriend! bidder! donateur! mama! papa! opa of oma!

We kunnen als Stichting Onvergetelijke Zomerkampen niet zonder de steun van een groeiend aantal vrienden van het kampwerk. Als kinderwerker, betrokkene vanuit een kerk, als ouder, opa of oma kunt u het kampwerk op een aantal manieren ondersteunen en bemoedigen!

waypoint